2021-10-09 10:09:50• hírek • Szatmár.ro

Munkacsoport alakult a romák társadalmi befogadásáért Szatmárnémetiben

A szatmári munkacsoportot a ROMACT program keretében hozták létre, melyet az Európai Bizottság és az Európa Tanács közös kezdeményezésként indított el még 2013-ban, s amelynek célja a segítségnyújtás a polgármesterek és az önkormányzatok számára abban, hogy együtt tudjanak működni a roma közösségekkel a romákat is befogadó szakpolitikák és közszolgáltatások kidolgozásában.

Október 8-án, pénteken a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság (DAS) székhelyén tartották meg a helyi munkacsoport alakulóülését. A csoportban a szociális igazgatóság munkatársai mellett a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, a Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Iroda, a Helyi Rendőrség, a Máltai Szeretetszolgálat, a Hans Lindner Alapítvány, a Maurer Alapítvány, a Stea Egyesület, illetve a Caritas képviselői is helyet kaptak.


A ROMACT programról


„Európa 10-12 millió roma lakosa közül sokan kénytelenek diszkriminációval, kirekesztéssel és jogfosztottsággal szembesülni. Összehangolt intézkedésekre van szükség minden szinten ahhoz, hogy orvosolni tudjuk a romák több forrásból táplálkozó kirekesztését. A roma közösségek társadalmi integrációja a tagállamok és az Európai Unió közös felelőssége. Ha a romák integrációja sikeres, a romák nem csak élvezni fogják állampolgári jogaikat, de a társadalom szociális és gazdasági fejlődéséhez is hozzá fognak járulni.


Az EU-nak fontos szerepe van a tagállamok intézkedéseinek koordinálásában, és támogatja azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket más testületek, például az Európa Tanács tesznek. 2011-ben az Európai Bizottság benyújtotta az EU Keretrendszert a nemzeti romaintegrációs stratégiákhoz, amely négy kulcsterületre koncentrál: hozzáférés az oktatáshoz, munkahelyteremtés, egészségügyi ellátás és lakhatás. A Keretrendszer egy erőteljes folyamat a romák bevonásának koordinációjára. Célja a nemzeti romapolitikák irányítása és az EU-szinten rendelkezésre álló pénzek mobilizálása, különösen az Európai Szociális Alapé, az integrációs erőfeszítések támogatása érdekében.


Mostanra minden Tagállam elfogadta a saját romaintegrációs stratégiáit és szakpolitikáit, a Bizottság pedig figyelemmel kíséri ezeknek a bevezetését. Ugyanakkor a roma közösségek integrálásának megvalósítása helyi szintű intézkedéseket igényel. A nemzeti stratégiák és akciótervek megvalósítása végső soron olyan intézkedések formájában jelenik meg, amelyekben érintettek a helyhatóságok és a roma közösségek is. Ezért a helyhatóságok kulcsszerepet töltenek be a területükön élő roma közösségek integrálásában. Ugyanakkor a roma közösségek integrációja érdekében folytatott aktív munka politikai bátorságot és elkötelezettséget, megfelelő közigazgatási kapacitást, konzisztens és tartós erőfeszítéseket, illetve egy olyan stratégiai megközelítést igényel, amely túlmutat a választási ciklusokon. Emellett számos helyhatóság azért nem tudja betölteni a szerepét, mert súlyosan korlátozza őket, egyebek mellett, a humán és pénzügyi erőforrásaik végessége, a politikai körülmények és nyelvi akadályok.


A fentiekben vázolt problémák késztették arra az Európai Bizottságot és az Európa Tanácsot, hogy közös kezdeményezésként elindítsák a ROMACT programot 2013-ban, amelynek célja segítségnyújtás a polgármesterek és az önkormányzatok számára abban, hogy együtt tudjanak működni a roma közösségekkel mindenkit, így a romákat is befogadó szakpolitikák és közszolgáltatások kidolgozásában. A ROMACT célja a helyhatóságok, különösen a választott tisztségviselők és a magas beosztású köztisztviselők reagálóképességének és számonkérhetőségének javítása, a marginalizálódott roma közösségek irányába. Középpontjában a szakpolitika tartós érvényesítése áll, amely a romák bevonására irányuló fenntartható tervek és intézkedések kidolgozását igényli.



A ROMACT támogatja a jó kormányzás mechanizmusait és folyamatait, azoknak az alapelveknek megfelelően, amelyeket az Európa Tanács fogalmazott meg a helyi szintű jó kormányzásról. Előmozdítva mindezzel az együttműködést és a partnerséget a helyhatóságok és a roma közösségek között, a közösen elfogadott munkastratégiát, és folyamat eredményeiért viselt közös felelősségvállalást.. Emellett fontos részét képezi a folyamatnak a közösen vállalt elkötelezettség, a többség és a kisebbség közötti nyílt párbeszéd.


A ROMACT a helyi közigazgatási szervek számára olyan munkamódszereket és eszközöket kínál, amelyekkel hatékonyan érhetik el azokat a közösségeket, melyekben a legsérülékenyebb polgárok élnek, és felmérhetik a szükségleteiket. A program elsődleges hangsúlya az, hogy megkönnyítse a helyhatóságok kapacitásának a megerősítését arra, hogy terveket és projekteket dolgozzanak ki és valósítanak meg a romák bevonására. Segíti őket minőségi pályázatok benyújtásában az EU-s és nemzeti alapokhoz. Mindez idővel a bevonást elősegítő közszolgáltatások kialakulását eredményezi helyi szinten” – derül ki a program ismertetőjéből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: